Sorkoupotuksella koristeltu puukko
etusivu suomalainen ja puukko kurssit yhteystiedot

Suomalainen ja puukko

Taiston artikkeleita ja kuvia puukoista:

lapinpuukkoSuomalainen ja puukko
Puukkokulttuuri Suomessa, puukon nimi ja muoto
Kuvia
Taiston ja Mirja-Liisan valmistamia puukkoja

Suomen Puukkoseura ry
Puukkosepän Kirja

Suomen Puukkoseura ry

Suomen Puukkoseura ry

Suomen puukkoseura on rekisteröity yhdistys, jonka tehtävänä on vaalia suomalaisen puukon perinnettä ja edistää tämän jo yli oman ajanlaskumme ikään ehtineen käsityökalun rakentamista, keräilyä, myyntiä ja rakentamisen alalla käytävää kilpailutoimintaa.

Puukkoseura on syntynyt kolmen kaverin JP Peltosen, Eero Haikalan ja Taisto Kuortin kohdattua puukkojen merkeissä. Ensimmäinen kesätapahtuma pidettiin Fiskarsin vanhalla aurapajalla 94-kesällä ja siinä oli mukana myös Upi Anttila, sekä muutamia muita alan harrastajia. Seura perustettiin 2.2.1995 Hyvinkäällä Hopealyhty nimisessä ravintolassa. Paikalla oli vajaat kymmenen puukkojen harrastajaa. Todettiin, että tarvetta on maan laajuisesti koota yhteen puukkojen harrastajia.


Myös kansainväliset yhteydet ovat vahvasti seuran toiminnan tavoitteina. Esimerkkinä voidaan mainita suomalaisen puukon vientinäyttely Saksaan jo 2001 Seppo Mäkisen ja Taisto Kuortin toimesta. Viimeaikoina yhteistyötä ja kilpailuja on käyty ahkerasti pohjoismaisten puukkojärjestöjen kanssa.


Seura järjestää vuosittain useita tilaisuuksia, joista päätapahtumana on ollut jo useita vuosia Fiskarsin Puukkotapahtuma. Sen ajankohdaksi on vakiintunut tavallisesti toukokuun toiseksi viimeinen viikonloppu, jolloin muita suurempia kesätapahtumia ei vielä ole yleisölle tarjolla.

Fiskars idyllisine puitteineen tarjoaa upean miljöön tapahtumalle, ja vanha Lukaali on mainio paikka tapahtumalle. Samassa tilaisuudessa jaetaan Suomen Mestaruudet Suomen Puukkoseura ry:n järjestämässä vuosittaisessa puukonrakennuskilpailussa. Kilpailu on virallinen SM kilpailu, ja sen kunniakirjat mitaleineen komeilevat jo monien maamme puukonvalmistajien vitriineissä, edistäen puukontekijöiden myyntiä ja imagoa. Tiedot osallistumisesta ja aikataulusta saa Puukkopostista, tai seuran toimihenkilöiltä.


Seura osallistuu yhteistyössä joka vuosi myös perinteisille Kauhavan Puukkofestivaaleille. Sen lisäksi seura osallistuu joka toinen vuosi myös Riihimäen Erämessuille omalla osastollaan, ja myös monille muille vastaaville messuille.

Seura julkaisee Puukkoposti nimistä lehteä, joka jaetaan kaikille seuran jäsenille. Lehdessä on artikkeleita puukoista, niiden rakentamisesta, ja tietoa alan tapahtumista.


Lehti ottaa vastaa artikkeleita puukkoalalta, mutta pidättää oikeuden julkaisusta. Artikkeleita ja kuvia ei palauteta ilman eri sopimista. Lehti julkaisee myös alaan liittyviä ilmoituksia, joiden hinnat saa päätoimittajalta.

Seuran jäseneksi hyväksytään puukoista, niiden keräilystä ja rakentamisesta kiinnostunut henkilö, tai toiminimi. Myös ns. puukkokerhot tai perinneyhdistykset voivat neuvotella jäsenyydestä.


Seura on saanut oman logon, josta on valmistettu jäsenistölle pinssi. Logoa saa myös vaatteeseen ommeltavana noin 8- 10 cm mittaisena versiona. Logoa ja myös numeroitua ja nimellä varustettua seuran jäsenliiviä voi tiedustella puhelimitse Paula Mäkiseltä 040-7198989

Takaisin alkuun

Takaisin etusivulle