Sorkoupotuksella koristeltu puukko
etusivu suomalainen ja puukko kurssit yhteystiedot

Kurssit 2017 ja 2018

Kurssitarjontaa täydennetään uusien kurssien varmistuttua

Katso myös kurssikuvaukset

2017

 

Härmän puukon kurssi
Hankasalmen kansalaisopisto

13-15.1. ja 20-22.1. sekä 27-29.1.2017

Tommipuukon kurssi
Soisalo-opisto, Heinäveden toimipiste

3-5.2. ja 10-12.2.2017

Unna-Niibas saamelaispuukon kurssi
Porvoon kansalaisopisto

24-26.2. ja 3-5.3. sekä 10-12.3.2017

Juhla Tommin kurssi
Iitin kansalaisopisto

17-19.3. ja 24-26.3.2017
Kurssilla valmistetaan upea Kainuun kansan juhlissa käyttämä perinnepuukko. Kurssi on ensimmäinen kursseistani missä keskitytään vain tämän juhlavan Tommin valmistamiseen. Puukkoon tulee fasettiviilatut pitkät helat ja kahva tehdään raidan juurivisasta. Tuppi ommellaan huolella kasviparkitusta nahasta hyvin pestyin käsin ja ompelupaikan alla pidetään puhdasta kangasta tai paperia, jotta tuppi ei saa likaa pintaansa. Tuppi vahataan sen kuivuttua, jotta se pysyy jatkossakin puhtaana. Kannike valmistetaan nykysuuntauksen mukaan lenkkinä tai halutessaan sen voi tehdä myös alkuperäisen Tommin tapaan viilekkeenä. Kuvia löytää internetistä haulla "Juhla Tommi".Toijalan puukon kurssi
Juuan kansalaisopisto

31.3.-2.4. ja 7-9.4. sekä 21-23.4.2017

Heloitetun putkiluupuukon kurssi
Puulan seutuopisto, Ruokomäen toimipiste

18-20.8. ja 25-27.8.2017
Kurssilla valmistetaan puukko, jonka kahva on tehty jonkin eläimen reisi tai sääriluusta. Kahva heloitetaan UH metallilla ja se on myös kaiverruskelpoinen. Tuppi tehdään perinteisesti hyvästä nahasta ja terä taotaan työkaluteräksestä.  Halutessaankahvan päähän voi myöhemmin hioa korukiven, jolloin se otetaan huomioon ylähelaa tehdessä.

Toijalan puukon kurssi
Hyvinkään kansalaisopisto

1-3.9. ja 8-10.9. sekä 15-17.9.2017
Kurssilla valmistetaan perinteinen Toijalan puukko.

Suomen 100-vuotis juhlapuukko
Wellamo-opisto, Nastolan toimipiste

3-5.11. ja 10-12.11. sekä 17-19.11.2017
Juhlapuukon terä toimitetaan valmiina ja se on LaurinMetallinvalmistama Vallesmanni. Kahva valmistetaan tuohesta ja koristellaan UH-levyillä. Oikealle puolelle sorkoupotetaan Suomen vaakuna sekä teksti Suomi 100. Vasen puoli jää tekijän harkintaan nimeä varten. Tuppi ommellaan hyvästä nahasta mallin mukaan. Vaakunan leimasin on valmiina.

Sorkoupotetun puukon kurssi
Laukaan kansalaisopisto

24-26.11. ja 1-3.12.2017
Kurssilla valmistetaan tuohipäinen puukko, mikä koristellaan perinnekuvioilla tai tekijän haluamilla kuvilla ja teksteillä.

 

2018

Vöyrin puukon kurssi
Hankasalmen kansalaisopisto
12-14.1. ja 19-21.1. sekä 26-28.1.2018
Kurssilla valmistetaan perinteinen täysin heloitettu Vöyrin puukko.

Härmän puukon kurssi
Soisalo-opisto Joroisten toimipiste
2-4.2. ja 8-10.2.2018 Kurssilla tehdään perinteinen Härmäläinen. Kuuluisaa Härmäläistä käyttivät Häjyt jo 1850-luvulla. Härmän puukkoja esiintyy myös elokuvassa Härmä.

Putkiluisen puukon kurssi
Porvoon kansalaisopisto
23-25.2. ja 2-4.3. sekä 9-11.3.2018
Valmistetaan putkiluinen puukko hirven, peuran, strutsin tai jonkin muun ison eläimen jalkaluusta. Luisen kahvan yläosaan voi halutessaan myös istuttaa korukiven. Opettajalla on luut valmiina. Paikkana on edelleen Pääskytien koulu vaikka, yksi tilaon suljettuna.

Uskelan puukon kurssi
Iitin kansalaisopisto
16-18.3. ja 23-25.3.2018
Kurssilla tehdään muinaislöydökseen perustuva puukko. Puukon heloitus valmistetaan pronssista ja kahvan päähän istutetaan korukivi. Kiven saa opettajalta tai halutessaan sen voi hioa itse.

Rautalampilaisen puukon kurssi
Juuan kansalaisopisto
6-8.4. ja 13-15.4. sekä 20-22.4.2018
Puukkoa pidetään yhtenä Suomen kauneimmista puukoista. Se on pitkähelainen ja runsaasti heloitettu. Puukon suunnittelija Eemil Hänninen voitti puukolla pronssia Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900.

Pirilä takoo ja soi
Pirilän pihapiiri, Eräjärventie 1256, 35220 Orivesi
26-27.5.2018
Olli Lehto pyöritti mahtavaa perinnetapahtumaa miltei 20 vuotta omalla pajallaan Kuhmoisten Leppäkosken naapurissa. Tämä Sepän sällit tapahtuma sai laajaa huomiota ympäri maatamme. Nyt tapahtuma on siirretty Eräjärvelle Pirilän viihtyisään pihapiiriin.

Tapahtuma on entiseen malliin hyvin poikkitaiteellinen, eli takomista voi harrastaa kuka vain neljällä eri ahjotyypillä ja takomalleja on nähtävillä emännän veitsestä puutarhakuokkaan ja vaikka kokonaan valmistettuna ns. talonpoikaispuukko tuppineen päivineen. Puukkojen terät taotaan, hiotaan teräviksi ja lämpökäsitellään sopivan kovuisiksi. Talonpoikaispuukkoon valmistetaan myös kahva ja ommellaan tuppi, jolloin se valmis kesän töihin, eli vaikka kalanperkuuseen ja veneen tekemiseen. Tarvikemaksu on kympin ja talonpoikaispuukolta 20e, sillä tuppi ommellaan käsin kasviparkitusta härän nahasta kannikkeineen. Puukon valmistus vie aikaa noin 3-4 tuntia. Paikalla on kaikki tarvittavat koneet ja tarvikkeet, sekä opetus kädestä pitäen.

Tilaisuudessa on soittamassa varsin kuuluisa kansanmusiikkiyhtye Enso Kusetti ja väliajoilla soi vanhat suomalaiset ”savikiekot” nykytekniikalla soitettuna. Paikalla ei kenenkään tarvitse olla nälkäisenä, sillä ”soppatykki” pitää savukinkulla höystetyn hernekeiton koko ajan lämpimänä ja tietysti makkaraa on saatavana kahvin ja mehun kera.

 

Taonnassa ja puukonrakennuksessa on entiseen malliin vetäjänä ”Suomalaisen puukonrakennuksen lähetyssaarnaaja” NTM Taisto Kuortti.


Paikalla on myös Puukkokoulu, jossa Suomen puukkoseuran entinen sihteeri Seppo Mäkinen opettaa lapsia ja myös aikuisia turvalliseen puukon käsittelyyn, sekä vuoleskeluun. Paula Mäkinen tuo paikalle persoonallisia korujaan myytäväksi ja Västikiven Ilkka Tuomaala hioo puukot ja muut teräkalut teräviksi. Veistotaidetta paikalla edustaa Toivo Heikkinen, jolla on näytteillä tekemiään puuveistoksia. Käsitöitään esittelevät Mirja-Liisa Savo-Kuortti ja Hilkka Selin. Paikalla voit taiteilla kirjoista mitä ihmeellisempiä teoksia, eli enkeleistä korulippaisiin. Kokkina soppatykin äärellä hääräilee edellisen kesän tapaan  Ossi Laakkonen  Heinolasta. Tapahtumassa on varmasti jokaiselle jotakin nähtävää ja mukavaa osallistumista.

 

Suomalaisen puukonrakennuksen peruskurssi
Puulan seutuopisto, Joutsan toimipiste
1-3.6. ja 8-10.6.2018

 

Kurssilla perehdytään puukonrakennuksen kaikkiin perusasioihin. Aloitetaan terän takomisella ja opetellaan oikeat työtavat. Oikea tapa aloittaa takominen on ehdoton edellytys, jos aikoo jatkaa harrastustaan. Tämä kaikki tehdään ohjattuna jokaisen kurssilaisen kohdalla. Samalla perehdytään takomisen ja kuuman teräksen ehtoihin, jolloin saadaan hyvä tuote aikaiseksi. Terät hiotaan teräviksi ja karkaistaan öljyyn, sekä päästetään sopivan kovuisiksi, jolloin ne kestävät isältä pojille. Kaikki nämä tehdään ohjattuna ja tieto jää kurssilaisille. Kun terä on valmis, aloitetaan puukon rakennus.
  

Suunnitellaan jokaiselle oma malli omaa käyttöä varten, olipa se metsästys, retkeily, kalastus, vuoleskelu, tai jokin muu vastaava. 

Kiinnitetään huomiota puukon ergonomiaan, käyttötarpeeseen ja plastiseen sommitteluun, jolloin puukosta tulee tasapainoinen. Puukko kasataan prässillä ja sahataan muotoonsa, sekä hiotaan valmiiksi. Tupen valmistus aloitetaan lestan teolla ja sen päälle ommellaan härän nahasta hyvä tuppi. Nyylaus ja kannike kruunaavat omin käsin valmistetun puukon.
 

Kurssilaiset saavat monisteen, jota voi täydentää kurssin edistyessä omilla muistiinpanoilla. Kurssin opettajana toimii "suomalaisen puukonrakennuksen lähetyssaarnaaja" Taisto Kuortti. Tarvikemaksu on 50€, johon sisältyvät kaikki tarvikkeet ja laitteiden käyttö.

 

Suuri puukkonäyttely
Ahjonsali, Talvialantie 2, Jämsä
6-8.7.2018 klo 10-18

Suomalaisen puukon historiaa. Esillä satoja puukkoja. Paikalla asiantuntijana Taisto Kuortti.

Pääsymaksu 5e, perhemaksu 10e, alle 12-v ilmaiseksi.

Keski-Suomen Asehistoriallinen Seura ry

 

Kurssien kuvaukset
Takaisin etusivulle