etusivu suomalainen ja puukko kurssit yhteystiedot

Suomalainen ja puukko

Taiston artikkeleita ja kuvia puukoista:

lapinpuukkoSuomalainen ja puukko
Puukkokulttuuri Suomessa, puukon nimi ja muoto
Suomalaiset puukkotyypit
Kuvia
Taiston ja Mirja-Liisan valmistamia puukkoja
Suomen Puukkoseura ry
Puukkosepän Kirja

Suomalainen ja puukko

Suomalainen ja puukko on 2500 vuotta vanha erottamaton yhdistelmä. Entisinä aikoina puukko killui turvan tuojana kantajansa sivulla. Joskus käsivarren mittaisena, tai omistajansa kämmenen leveyttä tavoitellen. Se liikkui isäntänsä mukana kaikkialla, pelastaen tämän jäisestä avannosta, tai vapautti juhdan kaatuneen kuorman puristuksesta. Puukko on ollut suomalaisen ensimmäinen apu ja viimeinen hengen turva. Se synnytti iloisen pajupillin, räikeästi soivan tuohisen paimentorven, tai sulosävelin soivan puisen kanteleen.

Mummon hammas

Se matkasi miehen mukana synkille sotareissuille, vaientaen ääneti vihollisen vartiomiehen, tai veisti lastan haavoittuneen avuksi. Kun kylmä yllätti, se tarjoutui auttamaan synnyttämällä tervaksiset kiehiset nuotioon. Kun puukosta tuli vanha ja kulunut, se jatkoi elämistään toisen vanhan apuna. Se sai myös uuden nimen, "mummon hammas". Vuosisatain vieriessä puukko huomasi komistuvansa.

Äkkiä siitä oli tullut esine joka killui kantajansa helavyössä pitkähelaisena, uhmakkaana ja vaskireunaisessa tupessa keikaroiden. Se syntyi useasti Härmän Kankaanpäässä, tai Kauhavan Mäenpään kylän nokisessa pirtissä. Se puristui tuppensa laitamuksiin kiilautumalla, ja kun sen kovaääninen isäntä valmistautui tappeluun, se kohotettiin löysälle tupestaan, valmiiksi syöksemään uhoa ja kuolemaa

Häjyt

Häjyt, eli puukkojunkkarit loivat puukollemme sen synkän puolen, mutta samalla se sai annoksen eksotiikkaa, ja mahtavan määrän kuolemattomia tarinoita, lauluja ja legendoja. Muistamme Isontalon Antin kaverin, eli Antti Rannanjärven. Hänen Härmänpuukkonsa syntyivät serkkunsa Erkin toimesta, joka suku jatkaa niiden valmistusta edelleenkin. Anssin Jukan, jonka puukon terän mitta oli kortteli ja tuuma.

Kauhavan kauhu

Pukkilan Jaska oli Kauhavan kauhu, joka sijoittuu kolmanneksi kuuluisuudessa heti Anttien jälkeen, ja joka karkotettiin Siperiaan, mutta karkasi sieltä Amerikan maille. Tarinoita riittää tuhansittain.

Mutta puukko ja suomalainen ovat edelleenkin erottamattomat. Puukko kulkee kantajansa mukana metsälle, kalareissuille, vaelluksille, partioleireille, ja se vuolee vieläkin sihisevän lastun taitajansa käsissä. Enää sillä ei vain ole lupaa ilmaantua esille yleisillä paikoilla komistamaan kantajansa vyön seutua, mutta se elää kanssamme hamaan tulevaisuuteen.

Teksti ja kuvat Taisto Kuortti

Takaisin alkuun
Takaisin etusivulle